Friday, May 20, 2011

jantung pisang



¬ warna keijaunnya menyegarkan pandangan mata. foto diambil di belakang rumah saya.masa ni baru berjinak dengan lensa zoom , semua nak dizoom dan nilah hasilnya.

2 comments:

  1. buat gulai jantung pisang pun sodap gak tuh...!!!

    ReplyDelete
  2. chef..jgn ketinggalan bkn shja warna kehijauannya , buah dn jatung pisangnya shja malah batangnya pn ada kegunaannya...prnahkh kita lihat d kampung2 yg mngadakn kenduri kahwin contohnya mereka mngunakn batang pisang utk d jadikn bahan mnyedut minyak2 yg brda d dlm bekas mmbasuh pnggan...cara2 dorng mnggunaknnya seperti berikut..dorng kerat2kn batang pisang trsebut dn d letakkn d dalam 1 bekas besar contoh macam tong dram dn d isikn air sabun kmudian dorng mmasukkn batang pisang yg telah d kerat kedalamnya..fungsi batang pisang trsebut ialah mnyedut mnyak2 yg brkumpul d dalam bekas trsebut...klu ada yg salah mntak maaf.

    ReplyDelete